Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 12:27 - Произходът на юдаизма
Автор: selskicar Категория: История   
Прочетен: 2968 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Името на юдейския бог Йехова е производно от Ехнатон. Богът на Ехнатон - Атон.
Мойсей вероятно бил египетски сановник последовател на Ехнатон и поклоник на Атон.
Ехнатон искал да върне старата пълна власт на фараоните и да отнеме власта и влиянието на жреците. Така обявли че същетвува само един бог - слънчевия диск Атон, а другите богове не съществуват. Така той станал единственият наместник на единствения бог. Схема използвана във всички по-късни монотеистични монархии. Жреците загубили власта си, която по онова време била значителна.
Преследван заради религията си след падането на Ехнатон, Мойсей избягал от Египет при бедуините. После извел от Египет привържениците на Атон и търсили убежище в региона докато го намерили в Палестина.
Археологическите находки показват, че групата на Мойсей не е била многобройна и завладяване на Палестина не е имало.
Историческите сведения показват, че култа на Атон не се радвал на голяма популярност в древна Юдея и Израел преди Вавилонското робство.
Там господства езичеството чак до идването на вавилонския цар Навуходоносор ІІ. Почитат се предимно финикийски богове, но и други близкоизточни богове от Египет, Асирия и др.
Вавилонските жреци създали учение което обявило вавилонския бог Мардук за единствен бог, а всички останали богове за негово проявление. Така Вавилон бил обявен за единствен божи град, богоизбран. Целта на жреците била да ссимилират религиозно поробените народи и укрепят империята.
Поробените юдеи създали контраучение основано на стария култ на Атон, учението на Ехнатон. И обявили своя бог за единствен, а себе си за единствен божи народ. Това бил отговор на вавилонските претенции.
В юдаизма били включени останки и влияние от други стари вявания и по-късни религии, като зороастизма.
Йосиф, който е митичен библейски египетския владетел от юдейски произход, вероятно е митологизирания и Ехнатон, проповедника на Атон.





Тагове:   Мойсей,   юдаизъм,   ехнатон,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: selskicar
Категория: История
Прочетен: 55022
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930